גם אנשים שמעולם לא דרכו בתחבורה ציבורית בלונדון מכירים את המשפט המפורסם ביותר של הרכבת התחתית -"Mind the Gap". העובדה שהמשפט הזה הפך למפורסם רק מראה עד כמה חשובה הרכבת התחתית בלונדון, מדובר על הדרך הנוחה ביותר להתנייד בעיר הענקית הזו.
אם אתם מחפשים אחר מדריך הטיוב המלא של לונדון אז הגעתם למקום הנכון.
במדריך הזה תוכלו למצוא הכול על העורק הראשי של התחבורה הציבורית בלונדון – רכבות. החל באילו קווים קיימים ומה האטרקציות המרכזיות בכל אחד מהם ועד הסברים על המפה של הרכבת התחתית שיעזרו לכם להבין אותה טוב יותר.
הטיוב – הרכבת התחתית של לונדון
הרכבת התחתית של לונדון היא לא רק חלק בלתי נפרד מהמערכת הכללית של תחבורה ציבורית בלונדון, אשר ידועה בשמה TFL, אלא היא מערכת רכבות תחתיות הראשונה בעולם. הרכבת התחתית של לונדון החלה את דרכה כבר ב-1863 עם קו אחד וכיום מדובר על מערכת של קווים המונה 11 קווים וחולפים בה מעל 1.3 ביליון איש בשנה (מה שהופך אותה למערכת הרכבות התחתית השניים עשרה בעולם מבחינת כמות נוסעים). מי שמעוניין להבין איך לשלם על תחבורה ציבורית בעיר ובתוכה על הרכבת בלונדון, מוזמן להיכנס למאמר שהכנו בנושא.
אם נחבר את כל הקווים של הרכבת התחתית נגלה כי היא עצומה ומגיעה לאורך של 402 ק"מ ויש 270 תחנות לאורכה.
לפני שנתחיל להרחיב על תחבורה ציבורית בלונדון חשוב להבין כי בלונדון היא מכונה "טיוב", צינור, ואפילו המפה שלה הפכה לאייקון תרבות, אז בואו נסתכל על המפה של הטיוב.
אם נסתכל על מפת הטיוב המצורפת נראה כי ברקע שלה היא מחולקת על ידי גוונים של אפור ולבן, הגוונים הללו ממוספרים מאחד עד תשע. אלו הם אזורי הנסיעה של הטיוב – Zone. האזורים הללו הם מה שיקבע כמה תשלמו בכל נסיעה, אם תישארו בתוך אותו אזור תשלמו את מחיר הנסיעה הזול ביותר וככל שתחלפו ביותר אזורים תשלמו יותר.
חשוב מאוד – המחיר נקבע גם לפי שעת הנסיעה, כאשר בשעות העומס המחיר יהיה כפול מאשר בשעות העמוסות פחות. השעות העמוסות הן בימים שני עד שישי בין השעות 06:30-09:30 ובין השעות 16:00-19:00.
עכשיו בואו ונעבור לפינה הימנית למטה במפה, שם תמצאו את הקווים המרכזיים של התחתית בלונדון. שימו לב כי אפשר לזכור את הקווים לפי שמם או לפי הצבע הייחודי של כל קו.
קוי הטיוב
- בייקרלו – Bakerloo – צבע: חום
- סנטרל – Central – צבע: אדום
- סירקל – Circle – צבע: צהוב
- דיסטריקט – District – צבע: ירוק
- המרסמית' אנד סיטי – Hammersmith & City – צבע: ורוד
- ג'וביליי – Jubilee – צבע: אפור
- מטרופוליטן – Metropolitan – צבע: סגול
- נורת'רן – Northern – צבע: שחור
- פיקאדילי – Piccadilly – צבע: כחול כהה
- ויקטוריה – Victoria – צבע: כחול
- ווטרלו אנד סיטי – Waterloo & City – צבע: כחול בהיר
מחירי תחבורה ציבורית בלונדון
אף על פי שמאמר זה עוסק בטיוב, אנחנו לא יכולים להתעלם לרגע משאר אמצעי התחבורה, הסיבה לכך היא שהכרטיס שלכם לתחתית יאפשר לכם שימוש בתחבורה הציבורית בלונדון בכללותה. גם במפה שדיברנו עליה קודם, תוכלו לראות כי יש קווים המסומנים בצבע כתום והם למעשה הרכבת העילית של לונדון (Overground), בעוד הקווים המסומנים בצבע תכלת בוהק הם הקווים של החשמלית (DLR) של לונדון.
כשאתם באים לרכוש כרטיס לתחבורה ציבורית בלונדון אתם צריכים לפני כן לחשב כמה אתם עומדים להשתמש בתחברה ציבורית לאורך הטיול שלכם, אם אתם מתכננים לנסוע הרבה בתחבורה ציבורית שווה לכם לרכוש כרטיס אויסטר או טרוולקארד (מיד נסביר על ההבדלים) אבל אם אתם מתכננים לעשות נסיעה אחת אז פשוט תרכשו כרטיס בודד.
-
כרטיס נייר
האופציה הפשוטה שניתנת לרכישה בקופות בכניסה לתחנות אבל היא גם היקרה ביותר ולא מאפשרת לכם לנסוע באוטובוסים המפורסמים של לונדון
-
אויסטר – Oyster
אחת הדרכים הנפוצות לשימוש בתחבורה ציבורית בלונדון, מדובר על כרטיס פלסטיק שניתן להטעין בסכום הכסף הרצוי. התעריף של שימוש באויסטר נחשב לזול ביותר והוא גם מאפשר לכם לא לעבור את רף השבעה פאונד ביום.
-
כרטיס אשראי
המחיר שתשלמו אם תשתמשו בכרטיס אשראי יהיה זהה לאויסטר אבל חשוב להדגיש כי אם אין לכם כרטיס אשראי בריטי אתם תשלמו על ההמרה משקלים וחבל כי הסכום הזה לבדו יהפוך את העסקה ללא משתלמת.
-
טרוולקארד – Travelcard
כרטיס נסיעה מאפשר לכם נסיעה בלתי מוגבלת בכל התחבורה הציבורית בלונדון לפרק הזמן שרכשתם. קיימים כמה כרטיסי נסיעה שההבדלים ביניהם הם פרקי הזמן שבהם הכרטיס יהיה תקף ולאילו אזורים הוא תקף. אנחנו לא ממליצים על בחירה של כרטיס ליום אחד כי המחיר שתשלמו יהיה גבוה יותר מהמכסה היומית שקיימת באויסטר.
ילדים עד גיל 11 לא צריכים לשלם בתחבורה הציבורית בלונדון.
שעות פעילות הטיוב
לכל תחנה יש את שעות הפעילות שלה אבל בגדול השעות שבהן הרכבת התחתית פועלת בלונדון הן מחמש בבוקר ועד חצות הלילה. השעות הללו נכונות לימים שני עד שישי – בסופי השבוע השעות קצרות יותר והפעילות מתחילה מעט מאוחר יותר ומסתיימת מעט מאוחר יותר.
בחלק מהקווים והתחנות קיים שרות של רכבות לילה שהחל לפעול בשנת 2019 אבל מדובר על זמני המתנה ארוכים יותר ואם אתם לא אוהבים להמתין בטיוב באמצע הלילה נמליץ לכם לחפש פתרון אחר.
שימו לב כי ישנן תחנות שנחשבות לפעילות ועמוסות יותר מהאחרות ואם אתם מעדיפים להימנע מלהצטופף אתם צריכים להימנע מהתחנות הבאות, שהן העמוסות ביותר בעיר:
- קינג קרוס
- ווטרלו
- אוקספורד סירקוס
- ויקטוריה
- לונדון ברידג'
אם בא לכם להתלהב מכמה מהתחנות היפות ביותר בלונדון אז היכנסו ללינק הזה ותוכלו לתכנן טיול ברכבת התחתית של לונדון על פי החזות של התחנות.
אטרקציות מרכזיות בלונדון לפי קווי רכבות
-
ויקטוריה
הסטודיו של הארי פוטר, האורוות המלכותיות, גרין פארק, ארמון בקינגהאם.
-
ג'וביליי
אצטדיון וומבלי, הביג בן וכיכר הפרלמנט, לונדון איי, מוזיאון שרלוק הולמס, דקתלון.
-
פיקדלי
אצטדיון האמירויות, מוזיאון התחבורה של לונדון, נמל התעופה הית'רו, ווסט אנד (תאטראות)
-
סנטרל
קתדרלת סנט פול, ארמון קנזינגטון, טאוור לונדון, המגלשה של אניש קאפור
-
נורת'רן
בורו מרקט, לונדון ברידג'
-
סירקל + המרסמית' אנד סיטי
רויאל אלבט הול, בריק ליין, חדרי המלחמה של צ'רצ'יל
-
דיסטריקט
ווימבלדון, סטמפורד ברידג', קיו גרדנס
מחפשים חברת הסעות בלונדון שתוכל לא רק לדאוג לכם להגעה משדה התעופה למלון במהירות ובנוחות, אנחנו נדאג לכם כמו למשפחה ונסייע לכם בטיפים והמלצות על העיר המופלאה שלנו. להזמנת נסיעה שלחו לנו הודעה עוד היום והבטיחו מקומכם עם נהגוס.